Skip to main content

HOW TO MAKE VEGAN CARROT CAKE (easy, fast and cheap)

I haven't tried carrot cake before I went vegan but since then it became a little addiction of mine. I love those moist (even though I hate this word) cakes that are still kinda doughy but still fluffy! 
After trying out a ton of carrot cake in bistros I realized that there are so many ways of creating a carrot cake. A carrot cake is not just a carrot cake - it's always a personal thing because you can see which textures and flavors the baker likes the most. 



I always add more fruits to my cake because I think it is healthier then... but I mean it is vegan and there is carrot in there which means that this cake is pure detox :D Sometimes your soul needs a little present too. I believe that being too strict about food can be pretty stressful so I like eating cake here and there. What do you think?


Yield: 12 slices

VEGAN CARROT CAKE

prep time: cook time: 1 hourtotal time: 1 hours

A delicious vegan, moist and fluffy carrot cake

ingredients:

  • 250g flour (white flour)
  • 150g brown sugar 
  • 16g vanilla sugar 
  • 1 tsp baking powder
  • pinch of salt 
  • 1 tsp cinnamon 
  • 1 tsp winter spice mixture 
  • 200g grated carrot 
  • 2 flax eggs 
  • 70ml oil
  • 50g apple sauce
  • 1tsp vanilla extract
  • 40ml vanilla milk 
  • handful roasted almonds

instructions:


  • Preheat oven to 185°C. Butter and flour one 15x30cm pan. Shake out excess. Set aside.

  • Prepare flax eggs in a large mixing bowl. Add oil, apple sauce, vanilla extract and vanilla milk and whisk to combine. 

  • Add grated carrot and stir. Then add all dry ingredients. The batter should be thick but pourable. Add the almonds.

  • Pour into the pan. Bake for 40 minutes or until deep golden brown.

  • Remove from oven and let rest in the pan for 15 minutes. Then carefully run a knife along the edges and gently invert onto cooling racks to let cool completely.


    Enjoy with delicious frosting! 

  • Created using The Recipes Generator

      Comments

      1. Nice Blog...
        Thanks For sharing with us.

        If you are interested in Food Photography then you can learns the tips for the professional photography by Miss Maini at Eat Drink Flash Company.

        ReplyDelete
      2. Thank you so much for sharing this great blog.Very inspiring and helpful too.Hope you continue to share more of your ideas.I will definitely love to read. Daniel fast meal plan

        ReplyDelete
      3. Oh man schaut echt super lecker aus muss ich sagen. Hätte ich jetzt auch mega Lust drauf. Die besten hatte ich damals im Hotel Sulden am Ortler !Liebe Grüße Kim

        ReplyDelete

      Post a Comment

      I would be very happy if you left a comment :)
      Thank you :)

      Popular posts from this blog

      Easter Nail Art

      Hey meine Engelchen  Bald ist Ostern. :) Freut ihr euch auch so? Bis zu Ostern werde ich ganz viele neue Designs hochgeladen haben ♥ Ich habe wieder richtig Lust meine Nägel zu designen.  Ich habe diesmal noch ein bisschen mit Photoshop gespielt und habe ein kleines Küken gezeichnet. Ist ziemlich schwer ohne Maus, doch letzten Endes hat es einigermaßen gut funktioniert. :)  Verwendet habe ich für meine Nägel einen Base coat (Nagelhärter von p2), Grundierung (beliebige Farbe).  Das sehr gut trocknen lassen! Dann mit einem gut deckenden weiß Eier zeichnen. Dann mit einem dünnen Pinsel Muster nach belieben auf die Eier zeichnen.  Fertig :)  Ich hoffe es hat euch gefallen Bis dann 

      Nailart für kurze Nägel ♡

      Hey meine Engelchen. ♡ Ich versuche so oft wie möglich zu posten... doch leider bin ich sehr im Stress. Tut mir leid. Heute habe ich ein Nageldesign für euch, dass sehr gut für extrem kurze Nägel geeignet ist.  Einzelne Schritte:  1. Base coat auftragen. 2. Gelber Nagellack auftragen 3. Auf dem Mittelfinger die Nase und den Mund aufzeichnen. 4. Mit schwarz zwei Punkte machen (Zeigefinger und Ringfinger) 5. Auf dem Daumen und den Ringfinger rote Punkte (Wangen) machen. 6. Weiße Lichtpunkte ins Auge setzten. 7. Top coat auftragen. Ich hoffe es hat euch gefallen  Bis dann  ♡